Rally-lydighed

Rally-lydighed har gået sin sejrsgang over det meste af verdenen. Det fandt vej til de danske træningspladser i 2003 og siden 2006 har der været afholdt konkurrencer i Danmark. Kravene til perfektion i øvelserne er ikke så høje som i den traditionelle lydighed og ved prøverne er glæden, udstrålingen og samarbejdet mindst ligeså vigtige som præcisionen.

Hund og fører skal gennemføre en bane, som er designet af en rallydommer. Til hver ny konkurrence anvendes en ny bane – ligesom til ridebanespringning for heste. Deltagerne får først kendskab til banen umiddelbart inden konkurrencen. På banen står en række skilte (10-20 stk. efter konkurrencens niveau). På hvert skilt står der oplysninger om, hvilken øvelse der skal udføres. Man får point for øvelsernes udførelse. Man må kommunikere med sin hund undervejs, alt det man vil: tale med den, opmuntre gennem sit kropssprog etc. Dog må man ikke røre ved hunden eller give den godbidder under konkurrencen og naturligvis heller ikke skælde den ud eller straffe den.

Konkurrencerne afvikles i fire sværhedsgrader: Begynder, Øvede, Ekspert og Championklasse. I begynderklassen er hunden i snor under konkurrencen. For at bestå en klasse skal man opnå mindst 70 point ud af de 100, som er det mulige maximum. Alle starter med at have 100 point, hvorefter, der foretages fradrag for evt. fejl. Hvis to ekvipager (hund/fører) står lige, er det tiden, som tæller.

Vil du træne rally-lydighed?

Så forhør dig nærmere om mulighederne hos Tom Mortensen på mail tom@hadstenhundevenner.dk.